Egyre nagyobb teret hódít hazánkban is a napenergia!

Az elmúlt néhány évben egyre többen kezdtek el foglalkozni a globális felmelegedés megállításával illetve lassításával. A világ országai különféle intézkedésekkel igyekeznek csökkenteni a formális energiahordozók felhasználását, előtérbe helyezve a megújuló energiákat.

 

Mi is az a napenergia?

Először is felvetődik az a kérdés, hogy a napelem és a napkollektor ugyanazt jelenti-e?
A válasz az, hogy NEM! A napelem az elektromágneses sugárzást alakítja át villamos energiává, míg a napkollektor a napenergia felhasználásával állít elő vízmelegítésre és fűtésre használható hőenergiát. Cikkünkben a napelemekkel ismerkedhetünk meg részletesebben.
Azok, akik napelem vásárlásán gondolkodnak, alapvetően két típus közül választhatnak:

1. Kristályos napelemek:

Ezen kategórián belül mono és polikristályos változat rendelhető. A kristályos napelemek a legrégebben használt, legkifinomultabb és legelterjedtebb technológiának számítanak. A napelemek kristályos technológia esetén nagy tisztaságú szilícium cellákból épülnek fel, melyek sorba kötve és vízmentesen egy üveglap és egy műanyag hátlap közé laminálva kerülnek gyártásra. A különbség a két technológia között a gyártási eljárásban keresendő.

A monokristályos napelem:

    • a közvetlen fényt jobban hasznosítja, emiatt a forró égövben valamelyes jobban teljesít a polikristályos napelemeknél
    • hatásfoka 16-18% körül mozog

Polikristályos napelem:

    • a szórt fényt jobban hasznosítja, emiatt az északi égövben jobban teljesít a monokristályos napelemeknél
    • hatásfoka 14-16% körül mozog

2. Vékony rétegű napelemek:

Ez a technológia még gyerekcipőben jár a kristályos verzióhoz képest. Érdekessége, hogy a félvezető réteget kémiai vagy fizikai lecsapatással közvetlenül az üvegre, vagy más hordozó felületre viszik fel. Ezek a napelemek kisebb hatásfokkal rendelkeznek (10% alatt), így háztetőkön a korlátozott hely miatt nemigen találkozhatunk velük.
(Hatásfok: egység, jellemzően 1m2 felületen a napelem tábla hány W energiát tud maximálisan előállítani. A könnyebb érthetőség kedvéért: van egy 205W teljesítményű napelemünk, melynek méretei 1,31×0,99=1,2969 m2. Így a panel hatásfoka 205/(1000×1,29699)= 15,8%).

 

De még is mennyi energiát tudok itthon termelni?

Erre a kérdésre a pontos választ nehéz megmondani, mivel több tényező is szerepet játszik az előállított energia mennyiségét illetően. 1kW-os rendszerrel itthon jellemzően 1000-1200 Kwh/év áram fejleszthető. Egy 4 fős háztartás éves fogyasztás 4430 Kwh körül alakul (az ELMŰ-ÉMÁSZ adatközlése alapján), vagyis egy 4 kW-os rendszer nagyjából fedezné a felhasznált áram mennyiségét.
Mennyibe kerülne ez nekem?
Egy komplett napelemes rendszer beruházási költsége háztartásonként változó. Általánosságban, azonban elmondható, hogy 1Kw teljesítményű rendszer teljes költsége 500-600 ezer Ft., így egy 4Kw-os rendszer körülbelül 2-2,4 millió Ft-ba kerülhet.

 

Van, ahol már tombol a láz!

Az elmúlt évek tendenciái gyökeres változást mutatnak a globális energiapiacon, a globális felmelegedés elleni harcban előre törtek a megújuló energiák. A folyamat nagy nyertese a napelem lett, köszönhető az egyre olcsóbban megvásárolható napelemeknek. A napelem cellák ára az elmúlt közel 40 évben jelentősen csökkent, így egyre több országban vált versenyképessé és elérhetővé!

 

Napelem Modul Árak

Modulárak – Dollár / Watt

 

Az egyre olcsóbb panelek iránt a kereslet is megugrott. Tavaly globálisan közel 38 GW új kapacitást telepítettek, így a telepített összkapacitás 140 GW-ra emelkedett.

 

Napenergia kapacitások (narancs) és az új telepítések száma (piros).

Napenergia kapacitások (narancs) és az új telepítések száma (piros).

 

Itthon még csak ismerkedünk, ezen erőforrással!

Magyarországon a napenergia-hasznosítás még kezdeti fázisban tart, mivel hazánkban hiányoztak a megfelelő támogatási programok (pályázatok) a napenergia promotálására. Napjainkban Magyarországon is egyre inkább elérhetővé vált, e technológia alkalmazása, mivel a napelem árak, jelentősen csökkentek. Az elmúlt egy –két évben részben uniós forrásból épültek kisebb „naperőművek” főként multi cégek, kiskereskedelmi láncok egységeinek tetején. A háztartások esetében is egyre több ingatlanon látni telepített napelem rendszereket, megfigyelhető, hogy egyre többen érdekeltek abban, hogy környezetbarát módon termeljék meg a mindennapi életükhöz szükséges energiát, amelyhez a napelemár- esés komoly segítséget ad.
A várakozások szerint a jövőben állami támogatások is segíteni fogják az ilyen jellegű beruházásokat, de igénybe lehet venni napelem-telepítéséket támogató hiteleket is.

Ha bővebben is érdekli a napelemrendszer, akkor látogasson el az ecoinfra.hu-ra, ahol komplett napelemes rendszerek közül választhat!