Hogyan építkezzünk csúszások nélkül

Hogyan építkezzünk csúszások nélkül?

A kivitelezők többsége nem rendelkezik kellő számú szakmunkással. Az építőiparban már akkora a szakemberhiány, hogy szinte biztosra vehető, hogy az építkezés csúszni fog. Cikkünkben bemutatjuk, hogy kerülhetjük ezt el.

Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége felmérésében a kivitelező cégek a tevékenységüket jelenleg leginkább akadályozó tényezőként a szakemberhiányt emelték ki. A válaszadók 82 százaléka nem rendelkezik a megrendelésállomány teljesítéséhez szükséges, megfelelő mennyiségű és minőségű munkavállalóval vagy alvállalkozóval. Mára a helyzet az, hogy az építőipari szakmák teljes skáláján hiányzik a kellő számú szakember. Ebben a piaci helyzetben szinte kizárt, hogy a csúszásokat meg tudjuk előzni, de komoly tervezéssel, megfelelő felkészüléssel lecsökkenthetjük az esélyét és az időtartamát. Mutatjuk, mik a legfontosabb lépések.

 

1. Reális elvárások

Fontos, hogy a realitások talaján legyünk az első perctől kezdve – ezt mind az építkezés időtartamára, mind annak költségeire értve. Viszonyíthatunk rokonaink, barátaink házához, hogy azok körülbelül mennyi idő alatt készültek el. A költségekről ez már kevésbé mondható el, hiszen sosem látott tempóban növekszenek az építőanyagok, burkolatok árai, ezért tervezési fázisban, már úgy kell a tervezőt irányítani, hogy a költségkeret világos legyen neki. Pl.: ne terveztessünk extra homlokzatburkolatot vagy hatalmas, komplex nyílászáró rendszereket, ha nincs csak ezekre több tíz millió forintunk.

 

2. Megbízható tervező kiválasztása

Az, hogy az építkezésünk mennyi fejfájással, csúszással, előre nem látott költségekkel jár, az mind a tervezés alaposságán és minőségén múlik. Mi, az EVB-nél több mint 20 év kivitelezés után kijelenthetjük, hogy azok a projektjeink voltak mindig időre (vagy idő előtt), probléma nélkül készen, amiknél mindenre kiterjedő, alapos terveket kaptunk.

Egy kivitelező eleve csak akkor tud érdemben árajánlatot adni, ha rendelkezésre áll az építész kiviteli terv, a részlet tervek, konszignációk, a statikai kiviteli terv, az épület gépészeti kiviteli tervek, a villamos kiviteli terv, az árazatlan kiírások. Ha ezek minőségileg ki is vannak dolgozva, akkor az építkezés költségei és az időtartam is kordában tartható.

Fontos szempont még, hogy mit sem ér az alapos tervezés, ha kivitelezés közben meggondoljuk magunkat és például falakat vagy ablakméreteket akarunk változtatni.

A mai kiélezett építőipari erőforrások fényében nincs helye a rögtönzésnek, anyagmennyiségek változtatásának, mert dominó-hatásban fog kihatni a teljes építkezésre. Ezért azt tanácsoljuk, hogy amit a tervezők elkészítenek, azt tekintsük fixnek, a tervezési szakaszban adjunk elég időt magunknak ahhoz, hogy minden részlettel boldogak legyünk és ne akarjunk az építkezés közben változtatni – ez mindenkinek a saját érdeke, hogy minimalizáljuk az építkezéssel járó rizikót.

 

3. Megbízható kivitelező kiválasztása

Keressünk olyan kivitelezőt, aki már évek óta a piacon van és több befejezett projekttel és referenciával rendelkezik. Menjünk el, nézzük az elkészült házakat, beszéljünk a korábbi építtetőkkel – egy megbízható kivitelező erre mindig nyitott.

Jól gondoljuk meg, hogy kit bízunk meg a munkával, több kisebb részmunkát elvállaló vállalkozó helyett keressünk inkább generálkivitelezőt. Ha találunk egy nagyon megbízhatónak látszó kivitelezőt, aki csak hónapok múlva tudja elkezdeni a munkát, és hosszabb ideig tartana nála a kivitelezés, inkább válasszuk őt, mint egy kevésbé megbízhatónak látszó kivitelezőt, aki már holnap tudna kezdeni, és gyors befejezést ígér – ez mindig gyanús.

Egy leellenőrizhető referenciákkal rendelkező, megbízható kivitelező, a megfelelő tervek birtokában nagy eséllyel tudja tartani a határidőt. Azonban, a manapság tapasztalható munkaerőhiánynak köszönhetően elképzelhető, hogy mégis lesz csúszás, mert például kiesik egy korábban bejáratott alvállalkozó, vagy nem érkezik időben meg egy megrendelt termék. Egy megbízható kivitelező ezesetben mindent megtesz azért, hogy a csúszást lerövidítse vagy ha önhibájából csúszik akkor vállalja érte a felelősséget és semmiképp sem tűnik el nyomtalanul.

 

4. Megfelelő anyagi tartalék, “B terv”

Egy építkezés csúszása miatt rendkívüli költségeink keletkezhetnek. Ezért ne vágjunk bele egy saját ház építésébe úgy, hogy épp csak annyi pénzünk van, amennyi az építkezéshez szükséges. Mindenképp legyen annyi tartalékunk, amennyi lehetővé teszi, hogy néhány hónapig albérletben éljünk ha úgy alakul.

 

Érdekel az építészet és az építőipar? Kövesd az EVB Építőt a Facebookon!


Szakmunkás vagy és váltanál? Csatlakozz Építőipari Állások Facebook csoportunkhoz: https://www.facebook.com/groups/132877037389929

Forrás 1, Forrás 2