Milyen épületet hogyan újítsunk fel?

Lakóépületeink korszerűsítése rengeteg megtakarítási lehetőséget rejteget. Manapság azonban nem sokan mernek belevágni egy ilyen átalakításba, ennek oka lehet a pénzhiány vagy a kellő információk hiánya is. Azonban érdemes elgondolkodnunk azon, hogy hosszú távon milyen előnyökkel járhat a dolog és mikor térülhet meg a befektetett pénzünk.

Az Energiaklub felmérései azt mutatták, hogy sokszor nem a pénz a visszatartó erő egy felújítás elkezdésénél. Sokan gondolják úgy, hogy az ő ingatlanuk már túl öreg, túl rossz állapotban van ahhoz, hogy egy felújítás segítsen a helyzeten. Azt azonban nem mindenki tudja, hogy egy felújítás után nem csak a lakás vagy ház komfortja nő meg jelentősen, hanem az ingatlan értéke is. Igaz, hogy beruházással érjük el ezt a növekedést, de már rögtön beszélhetünk egy megtérülésről is, így egy felújítás mindenképpen jó pénzügyi befektetésnek bizonyulhat.

Fontos még megemlíteni, hogy egy háztartás fűtésre és melegvíz- előállításra használja a legtöbb energiát. Ha ezen a területen a legtöbb a szükségelt, akkor ezen a területen kell a felújítást is végezni. Jó megoldás lehet a fűtésre szükséges energia mennyiségének csökkentése, amire több lehetőség is van.

Manapság az ablakcsere egy működő felújítási lehetőség ebből a szempontból.

Ez a megoldás a családi házakon kívül a panelházak és a gangos házak esetében is előrelépést jelenthet. A megtérülési idő ennél a beruházásnál a leghosszabb (egy családi háznál 19 év), de sok energiát spórolhatunk meg egy korszerű ablak beépítésével és az épületünk értékét is emeli a csere. Igaz, hogy a megtérülési idő elsőre ránézésre nem kecsegtet sok jóval, de nem szabad elfelejtenünk, hogy ez a lehetőség igényli a legkevesebb pénzbefektetést. Ez családi házak esetében 700 ezer Forint, de egy többlakásos háznál mindössze 300-400 ezer Forint.

A szigetelések korszerűsítése jóval hamarabb térül meg, de az ára is borsosabb.

Igaz ez főleg egy családi házra, ahol a befektetett összeg akár 1 millió forint fölé is emelkedhet. Többlakásos házaknál ez az összeg nem ilyen magas. A megtérülési idő 4 és 8 év között mozog a különböző típusoknál. Ha belegondolunk, hogy egy ablak mekkora és mekkora a falfelület az épületünkön, ahol hőt veszíthetünk el, akkor rá kell jönnünk arra, hogy a falak felülete jóval nagyobb. Nem elég foglalkoznunk a nyílászáróinkkal, figyelnünk kell a többi felületre is. Így tudjuk bebiztosítani a felújításunk sikerességét.

A harmadik felújítási út lehet a komplex felújítás.

Családi házaknál ebből történik a legtöbb. Itt nem kevés pénzt kell befektetnünk, a megtérülési idő ehhez képest igen alacsony (kb. 7 év). A másik két háztípusnál is hasonló eredmények születtek.

A lehetőségek után nézzük a megtakarított energia mennyiségét. Ez egy családi háznál akár 358 kWh/m2 is lehet, a panel, illetve a gangos lakásoknál sem marad el sokkal, itt 175, illetve 307 kWh/m2- ről beszélhetünk.

Ezáltal egyértelműen kijelenthetjük, hogy a felújítás és a lakásunk korszerűsítése nem kidobott, hanem befektetett hiszen a kellemesebb otthon-érzet mellett még lakásunk értéke is növekszik.

Ha felújításon, energiatakarékos felújításon töri fejét, akkor forduljon szakemberekhez, forduljon hozzánk! Keressen minket elérhetőségeink bármelyikén, és mi örömmel segítünk!

Forrás