Napelemes tető

Áramtermelés tetőcseréppel

Elon Musk, a Tesla és a Solarcity alapítója, a tavaly bemutatott otthoni áramtároló után most újabb merész újítással állt elő: a tetőcseréppel, ami egyben napelem is.

Egy külvárosi családi háznál tartott sajtótájékoztató keretein belül újabb részleteket tudhattunk meg a Solarcity legújabb fejlesztéséről. Ez a “napelemes tetőcserép” alapjaiban különbözteti meg ezt a technológiát a többi rendelkezésre álló napelemes rendszertől, hiszen nincsenek panelek a ház tetején, a tetőn egyáltalán nem is látszik, hogy bármi különleges lenne rajta, kivéve hogy a cserepek áramot termelnek.

A jelenlegi verzió állítólag 2 %-kal rosszabb hatásfokú, mint hagyományos társai, de Elon Musk szerint rohamtempóban dolgoznak azon, hogy nem csak ugyanolyan, de inkább jobb hatásfokú legyen mint megszokott panelek.

Szolár cserép

A 4 külünböző cserépfajta egyike.

A napelemes tetőcserép részei

A tetőcserép felépítése.

Hogy mennyibe kerül?

A válasz erre a kérdésre elég zavaros, mivel konkrét árat csak jövőre ígértek, de elmondásuk szerint egy ilyen napelemes tetőcseréppel szerelt tető költsége versenyképes lesz a sima tető + napelemes rendszer kombináció költségéhez képest is. Persze azt nem tudjuk, hogy ez az ár Magyarország szempontjából mit jelent, mivel az Egyesült Államokban rendkívül nagy kedvezmények övezik a napelemes ipart.

A részletekről eltekintve, gondoljunk bele milyen kényelmes gondolat az, hogy tudjuk hogy családi házunk és mi magunk is szinte függetlenek vagyunk a szolgáltatótól, hiszen megtermeljük az áramot, amit a saját akkumulátorunkkal eltárolunk, hogy aztán azzal töltsük fel még az autónkat is. Idilli kép, de sokan inkább a közösségi napelem parkokban látják ezt a megoldást.

A Tesla Motors egyébként épp arra készül, hogy felvásárolja a Solarcity-t, aminek eredményeképp a szolár cserepet a Tesla bemutatótermeiben is meg lehet majd venni, a Tesla otthoni áramtároló akkumulátorával, a Powerwall-lal együtt.

 

Érdekel az építészet és az építőipar? Kövesd az EVB Építőt a Facebookon!