5 tipp takarékos lakásfelújításra

Egy környezettudatos építész öt legfontosabb tanácsa annak, aki zöld szellemben újítaná fel lakását. Sarah Susanka véleménye szerint nem az a legfontosabb, hogy sokat költsünk a felújításra, inkább az, hogy hozzuk ki a maximumot abból, amink van. Vezérelve: „építs jobbat, ne nagyobbat”

1. Értékeld újra a teret

A ház átalakítása gyakran jár azzal, hogy bővítjük, a lakást szeretjük nagyobbra cserélni. Ezek azonban igen drága és sok stresszel járó megoldások. Mielőtt ezt tennénk, gondoljuk végig, hogy biztosak vagyunk-e abban, hogy valóban több térre van szükségünk.
Ehhez érdemes elővenni lakásunk, vagy házunk alaprajzát, és gondolatban átrendezni, jobb helykihasználásra törekedni. Amennyiben azt érezzük, hogy ez meghaladja képességeinket, tegyük ezt profi lakberendező segítségével. Könnyen kiderülhet, hogy elég az, ami van.

2. Csináltass energiatanúsítványt

A köztudatban sajnos az energiatanúsítvány a lakástulajdonosokat sújtó teherként jelent meg. Pedig önszántunkból is érdemes megcsináltatni, mielőtt otthonunk átalakításába fognánk.
A lelkiismeretes tanúsító ugyanis azon túl, hogy felméri, milyen az épület (vagy lakás) energetikai szempontból, javaslatokat is tesz, hogy hogyan érdemes javítani rajta. Jó esetben a nyílászáró vagy kazáncsere, az új fal, vagy szigetelés hosszú távon behozza az árát, majd még pénzt is hoz a kisebb számlák révén.

3. A minőséget preferáld a mennyiséggel szemben

Soha nem a drága és sok lakberendezési, vagy technikai tárgy teszi igazi otthonná az ingatlant, sokkal inkább a minőség és a koncepció. Az adott helyiségen (legyen az nappali, fürdő- vagy hálószoba) az ott élő, vagy egy vendég is rögtön érezni fogja a nehezen megfogható minőség, otthonosság sugárzását.
A kényelem, a praktikum, a falak színe, vagy a megfelelő hűtés- fűtésrendszer mind a minőség összetevői. Mielőtt bármit átalakítanánk, a terveket és a költségvetést szembesítsük személyiségünkkel, ízlésünkkel, igényeinkkel- nem egyszerűen minőségi környezetet kell teremtenünk, hanem kifejezetten nekünk való tereket. Ebből családtagjainkat se hagyjuk ki.

4 .A téralakításban adjunk szerepet a fénynek

Otthonuk felújításánál kevesen számolnak a fénnyel. Pedig a térérzetet, hangulatot, otthonosságot kevés dolog befolyásolja jobban, mint a lámpák, ablakok és tükröződő felületek. Az ablak közelében lévő bútor, vagy más lakberendezési tárgy is sokat jelenthet, nem kell mindjárt drasztikus megoldásra gondolni. De van, hogy érdemes megnyitni a plafont, és felülvilágítót csinálni, ami teljesen megváltoztathatja a szobát.

5. Ne féljünk a színektől

A falak színe felhívja, vagy eltereli a figyelmet és hangulatot teremt. Ez pont elég ok arra, hogy elszakadjunk a hagyományos fehértől, és kísérletezzünk kicsit. Persze nem muszáj ezt rögtön a falakon kezdeni. Színezzük a szoba fényképét digitálisan, vagy fessünk le egy nagyobb felületű papírt, és nézzük meg, hogyan mutat a szín azon.