Családi ház a 3. Kerületben

Minimalista, energiatakarékos családi ház, Budapest szélén

Generál Kivitelezés Budapest
Generál Kivitelezés Budapest
Generál Kivitelezés Budapest
Családi ház generál kivitelezés Budapest
Családi ház generál kivitelezés Budapest
  • Generál Kivitelezés Budapest
  • Generál Kivitelezés Budapest
  • Generál Kivitelezés Budapest
  • Családi ház generál kivitelezés Budapest
  • Családi ház generál kivitelezés Budapest

Referencia leírás

A tervezés kiindulási koncepciója 2011-ben készült, az „Itt fogunk lakni” című pályázatra. A pályázati telek hasonló adottságú volt, mely a Harsánylejtőn található. A jelenlegi helyszín az Aranyhegy egyik saroktelke. Déli oldalról a Saroglya úttal határos, a másik, erre merőleges út még nincs kiépítve. É-K-i átlós irányban a terep enyhén lejt(kb.:4%) A telken belül közmű nincs, azok a Saroglya útról köthetők be.

Koncepció, funkcionális leírás:

A személyi és autós bejárat az újonnan létesülő utcából nyílik. Az emeletes családi ház központi gondolata az átrium. Az átrium egy olyan térforma melyet saját ház vesz körül és fedetlen. Lehetőséget biztosít a környezettől való intim elhatárolódásra. A ház belső tereihez szervesebben kapcsolódik mint egy hagyományos kert. A befelé nyíló nagy üvegfelület a belső terek részévé teszi a „kisudvart”, mely évszakonként és napszakonként változó látványt és hangulatot biztosít. Egy mobilis enteriőr, ami szerethető és gyönyörködtet, változatosan használható. Vizuálisan és klimatikusan is egy oázis mely egyedi mikroklímával bír. A nyári melegben hűvös, a téli hideget mérsékeli, a viharos szeleket megszelídíti. Erre a térre szerveződik a bejárat, a garázs, a közlekedők, az étkező és a nappali valamint az emeleti szint közlekedője és annak nagyobbik hálója.

A földszint központi térsora (konyha, étkező nappali) a délkeleti oldalon lévő fedett teraszon keresztül kapcsolódik a kerthez. A belső udvarnak és a fedett nyitott terasz együttesen még kedvezőbben hatnak a belsőre annak klímájára. Kifelé differenciáltan nyílik meg a ház. Az északi oldal tömör. A kert felé kinyílik a délkeleti oldal. A délnyugati és északnyugati oldalon csak a helyiségek szükséglete szerint vannak ablakok. Az építészeti megjelenést a természetesség a tárgyszerű formálás határozza meg. A minőségi felületek anyagszerűségükben érvényesülnek. Formai gesztusok nem terhelik a megjelenést. A külső falak kézzel vetett téglaburkolattal készülnek. A korszerű technológiával gyártott tégla ötvözi a modern és hagyományos szellemiséget. A beugró falfelületek és az átrium fehér színű dörzsölt vakolatot kapnak.

A kedvező alaprajzi elrendezés mellett a gépészeti rendszer is passzív ház szempontjainak megfelelően lett kialakítva. A ház szellőzését hővisszanyerős (Labaro Kft.), fűtését pedig talajszondás rendszer biztosítja, mely a padló ill. a mennyezetfűtésen keresztül adja le a meleget A talajszondák 150m mélységből hozzák fel a geotermikus energiát.

A tetőn elektromos áramot termelő napelemek települnek.

A teherhordó falazat 38cm vtg. kerámia bkokktégla (Porotherm, K), az emeleti és a zárófödém monlit vb. szerkezet. A nyílászárók ragasztott szerkezetű fából készülnek, bukó-nyíló és emelő toló változatban, háromrétegű üvegezéssel. A fa ápolható javítható, gondos karbantartással évszázadokig életképes, előállítása környezetkímélő.

Garázskapu: Szekcionált, felfelé nyíló típus, porszórt alumínium fellülettel.

A tető hajlásszöge 19 és 20 fok. Patinázott anyagú, állókorcos cinklemez fedés készül a 24mm vtg. deszkaaljzatra. A deszkázat alatt 6cm légrés biztosítja a szerkezet átszellőzését. Épület körüli burkolat: 20/30cm beton térkő. Csapadékvíz elvezetés, tárolása és felhasználása: A tetőn lefolyó esővíz, süllyesztett tetőcsatornából kerül az előkertben elhelyezett térszín alatti ciszternába. Ennek kapacitása 27,0m3. A tárolt vizet wc öblítésre, mosásra, takarításra és kerti locsolásra lehet felhasználni.

Beépítési adatok:

cím:Budapest, III. ker. Saroglya út
hrsz:22815/113
építési övezet: L6-III-SZ/N
telek területe: 1210m2
beépített telekterület:241,2m2
beépítettség mértéke:19,93% < 20%
terepszint alatti beépítettség: 1,35% < 25%
építménymagasság:4,86m < 5,0m
szintterület mutató:0,3m2/m2 < 0,4m2 zöldfelület mértéke:65,47% > 65%
tető hajlásszöge:20o, 19o < 45o

Nagy Sándor

építészmérnök, É/1 01-2578
mob.:06-30-2326924

A megrendelő véleményéről, a kivitelezés értékeléséről az alábbi interjúban írunk bővebben: Minimalista családi ház Budapesten.

A kivitelezésről készítettünk egy kis videót is:


Kapcsolódó projektek