Az infrapanel alkalmazási területei

Az infrapanel alkalmazása elterjedt lakások, családi házak, társasházak esetében is, de vajon tudunk-e arról, hogy milyen egyéb célokra lehet még használni ezt a hasznos fűtési módot? Milyen egyéb területen tudjuk még előnyünkre fordítani az infrasugárzás kedvező hatását?

Először is, mi az az infrapanel?

Az infrapanel egy olyan fűtőtest, ami a hagyományos fűtőtestekkel ellentétben nem a levegőt melegíti fel, hanem a Naphoz hasonlóan infravörös sugárzást bocsájt ki és a környezetében lévő testeket és élőlényeket melegíti fel, ezáltal jótékony hatással van az elő szervezetekre. A felmelegedés után ezek visszaverik a hőt és felmelegítik a levegőt. Így már alacsonyabb hőmérséklet mellett komfortosabbnak érezzük a teret és még spórolhatunk vele. Emellett kicsi a helyigénye és megjelenése esztétikus. Így hát nem csoda, hogy a lakások felújításánál annyira elterjedt megoldás.

Sokan azonban nem tudják, hogy más helyeken is használhatjuk ezt a módszert. Nagyobb alapterületű létesítmények esetében is alkalmazható, sőt még a magasság sem korlát. Könnyűszerkezetes épületek sem jelentenek kivételt. Így akár csarnokok vagy nagyobb ipari létesítmények, raktárak, konténerek fűtésére is alkalmas lehet.

Ha arra gondolunk, hogy egy eső után, ha kisüt a nap milyen gyorsan felszárad a víz, akkor rájövünk, hogy nedves helyiségek fűtésére is alkalmas megoldással állunk szemben. A fűtés mellett a levegőt is szárítja, így egy pincében kialakított helyiségben is jó alternatíva lehet. Mivel elhelyezése a plafonon vagy egyéb nem látható helyen is lehetséges, a kis hely sem akadály. Így szívesen alkalmazzák templomok fűtésére is, ahol akár a padsorba beépítve is használható.

Állattartással kapcsolatos helyiségek fűtésénél is jó megoldás, mivel az élőlények számára nagyon fontos az infravörös sugárzás. Istállókban, ólakban, állatkertekben célszerű lehet az alkalmazása.

Nem szabad elfeledkeznünk a sportlétesítményekről sem. A Nap igen kedvező hatással van az emberi szervezetre, az izmokra főleg. Ezt az előnyt az infrapanel alkalmazásánál is ki tudjuk használni. Így sportcsarnokok, edzőtermek fűtűsénél nem szabad megfeledkeznünk erről a lehetőségről sem.

Fontos alkalmazási terület még a gyógyászat. Nem csak a sport területén lehet hasznos az izmok számára. Egy sérülés vagy műtét után, izom- vagy ízületi-megbetegedéseknél alternatív gyógymódot jelenthet. A hegek gyorsabban gyógyulnak az infrasugarak hatására. Az infraszaunák viszonylag alacsony hőmérsékleten fejtik ki kedvező hatásukat. Már 35-40ºC-on kellemes meleget érzünk és még izzadunk is. Így segít a méregtelenítésben, csökkenti a fájdalmakat, serkenti a vérkeringést, segít a bőr tisztulásában, erősíti az immunrendszert.