Miskó Pál

Az építőipari vállalkozások helyzete a járvány okozta válságban

Egyes iparágak egyik napról a másikra álltak le, az építőiparra viszont lassabban fejti ki hatását a koronavírus okozta válság. Miskó Pállal beszélgettünk arról, mik a tapasztalatai és a járvány hatásai az EVB Építő Kft.-re és más építőipari cégekre.

 

Mi a legnyilvánvalóbb következménye a mai gazdasági helyzetnek?

Az import építőanyagok bonyolultabb beszerzése, az Euró / Forint árfolyam, az építőanyag kereskedők vásárlók iránti bizalmatlansága, de ezeknél mind nagyobb probléma, hogy lassulnak a munkák.

Az építőiparban 15 ezer külföldi vendégmunkás hazautazott a határlezárások előtt, valamint egyre több vidéki alvállalkozó függeszti fel a munkáját, főleg a budapesti munkáknál fogynak a szakemberek. Mi az EVB Építőnél ezt a saját állományunkkal pótoljuk (a megfelelő elővigyázatossági intézkedések mellett), hogy haladjanak a futó családi– és társasház projektjeink.

Mekkora csúszások alakulhatnak ki?

Ezt egyelőre nehéz megjósolni, egyelőre mindenki dolgozni, teljesíteni akar. Azonban már a mai szintű lassulás is azt jelentheti hogy nyárra a mikro- és kivállalkozások nagyja, akiknek nincs tartalékuk, csődbe fognak menni és kénytelenek lesznek csatlakozni nagyobb, tőkeerősebb cégekhez. Ez a folyamat kihatással lesz sok most futó építkezésre.

Az iparág most lelassult, egyes részeken már meg is állt. Mikor indulhat újra?

Az építőipar dolgozni akar, és megfelelni, de egyre nehezebb lesz, leállás esetén pedig, sokkal nehezebb. Szerintünk még nem ütött be igazán a válság, azonban amint a vírus lehetővé teszi, mindenki dolgozni fog. Ehhez azonban megbízások kellenek, likviditás, előlegek és gyors fizetés. Szóval munka kell, optimizmus és bizalom.

Mi lesz ha a most futó projektek befejeződnek?

Azt tapasztaljuk, hogy az előkészítés lelassult, a magánmegrendelők inkább kivárnak, manapság csak vállalati befektetők és nagyobb építőipari vállalatok keresnek minket. Ők pedig azután hogy a most futó projektjeik lezárulnak (1 – 1,5 év múlva), a 27%-os ÁFA miatt nagy bajban lesznek, ezért lobbiznak is, hogy az újépítésű lakásokra ismét 5%-os ÁFA vonatkozzon, ezzel elkerülve a nagyobb bajt.

Összességében mik a várakozásai az egész válsághelyzet lecsengésével és a hatásokkal kapcsolatban?

Ennek a helyzetnek nem lesznek nyertesei, csak vesztesei – mindenkinek arra kell törekednie, hogy ezeket a veszteségeket minimalizálja, amit lehet megelőzzön. Reméljük, hogy nagyobb gond nélkül át fogjuk tudni vészelni ezt az időszakot, mind a személyes, mind a vállalati szférában. Pozitív szemlélettel, összefogással meg fogjuk oldani az elkövetkezendő időszak kihívásait. A gazdaságot amint lehet, újra kell indítani.

Érdekel az építészet és az építőipar? Kövesd az EVB Építőt Facebookon és Instagramon.