A homlokzati hőszigetelés csak dísz?

A drasztikus energia-áremelkedés hatására egyre többen áldoznak pénzt az épületek utólagos hőszigetelésére. Ha a megfelelő kezek végzik a felújítást, a pénz- és energiamegtakarítás mellett, a hőszigetelés segít megóvni a házszerkezetet, ezáltal lényegesen hosszabb élettartamot biztosít az épületnek.

A régi épületek – családi vagy többlakásos társasházak – energiaháztartását utólagos külső hőszigeteléssel lehet javítani. Azonban, hogy a hőszigetelés ne csak dísz legyen a falon, az utólagos hőszigetelésnél érdemes komplex felújításban gondolkodni, a homlokzaton kívül a nyílászárók, tetők, padlásfödémek szigetelését is el kell végezni.

Érdemes az anyagi lehetőségek függvényében dönteni arról, hogy az egyes munkákat mikor lehet elvégezni. Nem tanácsos a jelenlegi épületenergetikai előírások szerint tervezni, számítani lehet ugyanis arra, hogy 2019-ig azok jelentősen szigorodni fognak. Ma már a hőszigetelés optimális vastagsága elérheti a 15–18 centimétert. Az utólagosan elvégzett hőszigetelési munkáknál nem érdemes a hőszigetelő anyag vastagságával túlzottan takarékoskodni, hiszen egy centiméter plusz három százalékkal drágítja a kivitelezést.

Megtérülési idő

A felújításba belevágó lakástulajdonosok számára kiemelt szempont, hogy a beruházás mennyi idő alatt térül meg. Pontos számot nehéz mondani, mivel a megtérülési időt befolyásolja az energiaárak, illetve a betéti kamatok alakulása is. Nemcsak azt kell figyelembe venni, hogy mennyivel csökken a fűtésszámla, hanem azt is, hogy érezhetően javul a lakásban élők komfortérzete. A hőszigeteléssel mérsékelni lehet a téli fűtési hőveszteséget, a nyári hőterhelést, s biztosítani a megfelelő páratartalmat. Az sem elhanyagolható szempont, hogy a felújítást követően jelentősen nő az ingatlan értéke is. Az utólagos hőszigetelés átlagos megtérülési ideje 6-8 év között mozog.
A falakon keresztül távozik a hő harminc százaléka, ezt utólagos hőszigeteléssel szinte teljes mértékben meg lehet gátolni, így az energiamegtakarítás a teljes épületre vonatkoztatva 25–30 százalékot is elérheti. Egy teljes hőszigetelő rendszert – amely tartalmazza a hőszigetelő anyagot, ragasztót, dübeleket, üvegszövet hálót, alapozót, festéket – érdemes vásárolni, mivel arra van rendszergarancia. Hozzátette, nem árt figyelni arra, hogy a belső szigetelés komoly veszélyekkel járhat. A belső oldali hőszigeteléssel a hideg külső falfelületet tovább hűtjük, s ez fokozza a páralecsapódást, ami penészesedéshez vezethet.

Hőszigetelésre a polisztirolt és kőzetgyapotot használják a szakemberek, a választék nagy, közel húsz minősített gyártó termékei kaphatók a boltokban. Magyarországon a homlokzat utólagos hőszigetelésének legelterjedtebb anyaga a polisztirol, amely mai vastagságok esetén már nem okozhat páratechnikai problémákat sem. Kiváló az anyag hőszigetelő tulajdonsága, könnyen megmunkálható és egyszerűen felszerelhető. A talajhoz közeli részeken ajánlott az ütéseknek jobban ellenálló és vízre nem érzékeny extrudált polisztirollapot használni. A homlokzati hőszigetelő rendszer kiválasztásakor tekintettel kell lenni a vonatkozó tűzvédelmi előírásokra is. A kőzetgyapot lemezekből készült rendszer ezer Celsius-fokig nem olvad meg, a tűzterjedést megakadályozza, emellett a hangszigetelő tulajdonsága, páraáteresztő képessége is kiemelkedő. A minőséget itt is meg kell fizetni, a tűzvédelmi szempontból biztonságosabb termék többe is kerül. Ára majdnem kétszerese a polisztirol alapú hőszigetelésnek.

Kivitelezés

A munkálatokkal olyan szakembert érdemes megbízni, akinek van referenciája. Ha a kivitelezés megfelelő, a hőszigetelés élettartama akár 30 év is lehet. A hőszigetelés jóvoltából a ház szerkezeti elemei kisebb mértékű hőterhelésnek lesznek kitéve. A hideg és meleg évszakok folyamatos váltakozásainak hatására az épületszerkezet elemei olyan térfogatváltozáson mennek keresztül (hőtágulás), amelynek eredményeképp idővel roncsolódnak. A jó hőszigetelés segít megóvni a házszerkezetet, mert minimalizálja az elszenvedett hőmozgás mértékét, ezáltal lényegesen hosszabb élettartamot biztosít az épületnek.

Ha hozzáértő kivitelezőt keres, kérje díjmentes árajánlatunkat, nézze meg referenciamunkáinkat és válasszon bennünket!