Minimalista családi ház

Minimalista otthont 16 lépésben

A minimalizmus a 20. század építészetének egyik koronája. Sallangmentes és lecsupaszított, miközben a minimalizmus mégis hívogató és kedves szinte minden térben. Az átláthatatlan zsúfoltság helyett a minimalizmus minden, az otthonban lévő bútordarabnak és tárgynak magától értelmet ad.

Alább felsoroljuk, hogyan alakíthatod át otthonodat a minimalista stílus mentén, 16 pontban.

1. Lépés: Egyszerre csak egy szobát alakíts át

Ha csak nem most költözöl egy teljesen új lakásba, akkor elég nehéz egyszerre átalakítani minden szobát. Egyszerre csak egy szobára fókuszálj, és legyen az a középpontban. Használd arra hogy inspiráljon a következő, és az az utáni szobákra. Aztán ugyanezt csináld meg kint.

2. Lépés: A bútorokkal kezdd

A bútorok a legnagyobb dolgok egy szobában, szóval adja magát hogy az egyszerűsítést ezekkel kezdjük. Minél kevesebb bútor van egy szobában, annál jobb (az ésszerűség határain belül természetesen). Gondold át hogy melyik darabot lehetne eltávolítani anélkül, hogy a komfortból és az élhetőségből veszítene a szoba. Próbálj csak egy pár, egyszerű, nem kitűnő színekkel rendelkező dolgokat megtartani.

3. Lépés: Csak a legszükségesebbeket tartsd meg

Akár bútorról, akár más kiegészítőről van szó, mindig kérdezd meg magadtól, hogy az valóban nélkülözhetetlen-e. Ha tudsz nélküle élni, akkor nincs helye a szobában. Próbáld meg letisztítani az adott helyiséget a legszükségesebbekre – később még úgyis tudsz hozzáadni ha mégis úgy gondolod hogy valami hiányzik, de a koncepció ez legyen, hogy az egész házat a legminimálisabb, legegyszerűbb bútorokkal lásd el, amihez lassan adhatsz további dekor elemeket.

Minimalista nappali

4. Lépés: Letisztult padló

A bútorokat kivéve, a padlón semminek nem kell lennie. Semminek nem szabadna zsúfolttá tennie, ne legyenek dolgok tárolva vagy egymásra rakva a földön. Ha sikerült a bútorokat a minimálisra lecsökkenteni, akkor a padlón semmi másnak nem kellene lennie – vagy adományozzuk el, dobjuk ki vagy tegyük rejtett helyre.

5. Lépés: Letisztult felületek

Minden lapos felületre ugyanaz érvényes (legyen az polc, asztal, bárpult stb): ne tárolj rajtuk semmit a legszükségesebbeken kívül, azaz 1-2 díszítő elemen kívül. Ezzel a művelettel sokkal inkább minimálnak fog tűnni a tér.

6. Lépés: Letisztult falak

Sok ember mindenféle dolgot a falra akaszt – ezt el kell kerülni ha a cél egy minimalista otthon létrehozása. Mindent szedj le a falról és csak egy-két, nagyon egyszerű képet vagy festményt tegyél fel.

7. Lépés: A cuccokat ott tárold ahol nem látszanak

Ezt már feljebb említettük, de minden cuccot ami nem létszükség azt el kell rejtenünk, fiókokban, tárolókban.

8. Lépés: Szortírozz

Ha a felületeket már megtisztítottad minden feleslegestől, akkor arra is figyelj hogy a tárolókban is rend legyen. Szortírozd ki az összetartozó és a nem összetartozó dolgokat, minden a logikus helyén legyen tárolva.

minimalista-csaladi-haz-tippek

9. Lépés: Letisztult festmények, képek

Hogy a minimalista otthonunk nehogy unalmas legyen, feldobhatjuk egy-egy rajzzal, festménnyel, képpel a falat, de ügyelj arra, hogy az a kép az szintén egyszerű és letisztult legyen. Semmi élénk szín.

10. Lépés: Egyszerű díszítő elemek

Feljebb már említettük, hogy a minimalista lakásban egy-két, jól megválasztott díszítő elemmel még tovább fokozhatjuk a letisztultság érzését. Általános példa, hogy egy váza virággla tökéletes lehet. Ha a szoba többi része visszafogott színekkel van ellátva, akkor ez a díszítő elem lehet kicsit élénkebb színű.

11. Lépés: Sima ablakelemek

Az ablakokat hagyd meztelenül vagy nagyon egyszerű, visszafogott színű függönyt vagy fa reluxát használj. A túlzottan díszes dolgok az ablakok körül összevisszaságot okoznak.

12. Lépés: Alkalmazz letiszult mintákat

Szolíd színű padlóburkoló anyagot válassz, ugyanez érvényes a bútorokra is. A különböző összetett minták vizuálisan kicsinyítenek és rendezetlen hatást keltenek.

Minimalista otthon színek

13. Lépés: Szolíd színek

Lehet hogy egy minimalista szobában legyen egy erőteljes, világos szín, de a szobák többségét szolíd színekkel kell ellátni – a fehér klasszikus minimalista szín, de minden olyan szín megfelelő ami nem bántja a szemet (föld színek, kékes, barnás, kávészín vagy zöld).

14. Lépés: Vizsgáld és távolítsd el

Ha egy szobát már minimalistává tettél, akkor valószínűleg a többit is azzá fogod tudni tenni. Várj egy pár napot, frissen kezdj neki a következőnek. Mit lehet eltávolítani, látókörön kívül helyezni, mire nincs szükség? Ahogy haladsz, annál inkább fordulhat elő hogy vissza-vissza nyúlsz a korábbi szobákhoz, sokszor előfordul hogy egyre több dologtól tudsz megszabadulni.

15. Lépés: Mindennek legyen meg a helye

Egy minimalista otthonban nagyon fontos, hogy mindennek meglegyen a helye. Hová kerül a turmix gép? Olyan logikus tárolóhelyeket kell találni vagy kialakítani, amik logikusak és hatékonyabbá teszik az adott feladatot.

Minimalista otthon relax

16. Lépés: Dőlj hátra és érezd jól magad

Ha kész vagy és leegyszerűsítetted, minimalizáltad a szobát, akkor fújj egyet, nézz körül és élvezd ki munkád gyümölcsét.

Nézd meg az általunk kivitelezett minimalista családi házakat a következő linken: minimalista családi házak. Lépj velünk kapcsolatba ha családi ház építésén gondolkozol, mi segítünk.