Tesla: Energiatárolás a fenntartható otthonért

 A Tesla Motors végre lerántotta a leplet a Tesla Energy-ről, az ambíciózus akkumulátor rendszerről, amit otthoni és vállalati felhasználásra is ajánlanak.

A Tesla Energy, az internetmillárdosból lett autókészítőből lett űrmágnás, Elon Musk legújabb kísérlete arra hogy bolygónkat innovatívabbá tegye, ezúttal egy mindenki számára elérhető akkumulátor rendszerrel.

 

Energiatárolás a fenntartható otthonért

A Powerball névre keresztelt otthoni akkumulátor eltárolja a napelemeink által termelt energiát VAGY képes arra is hogy az elektromos hálózatból tároljon, amikor az éppen olcsó (mivel az áram csúcsidőben drágább mint olyan időszakban amikor mindenki alszik). A Powerball áramkimaradás idejére is megoldás, mert ilyenkor tartalék áramforrásnak is lehet használni.

aramigeny

 

Napenergia, reggel és este

Egy átlagos otthon több áramot használ reggel és este mint napközben amikor igazából süt a nap. Egy otthoni akkumulátorral visszatáplálhatjuk a napközben el nem használt többletenergiát az áramhálózatba, és aztán reggel/este visszakapjuk azt. Tehát a Powerball ellátja a napelem rendszerekben ismeretes inverter szerepét.

A Tesla megoldása, a mostani otthoni áramtárolókkal ellentétben (állítólag) könnyebben installálhatóak, fenntartási költségek nélkül üzemeltethetőek és maga a technológia, a már bizonyított Tesla lithium ion akkumulátoriból való.

Solar Power With a View
A rendszer két elemre bontható le: A Powerball az otthoni akkumulátor rendszer 10 kWh ($3500) vagy 7kWh-os ($3000) teljesítménnyel rendelhető. Az egész rá van kötve az internetre, integrált a fűtésrendszerrel, a házon kívül és belül is elhelyezhető. Ahogy Elon Musk mondja: „Az egész rendszer egyszerűen csak működik”.  Magyarországon nagyjából 35 százalékos megtakarítást jelenthet a rendszer használata, ami átlagos éves háztartási fogyasztással számolva (3500 kilowattóra évente) nagyjából 40 ezer forint. Ekkora kapacitású napelemmel a házon, pedig önellátó, független lehet a fogyasztó.

Kb. Ennyi áramot használnak eszközeink otthonunkban:

aram

A másik elem, amit Powepack-nek neveztek el az ami már kezd nagyon izgalmas lenni: állítólag egy végtelenségig skálázható rendszerről van szó, amit ipari méretekben, sőt áramszolgáltatói körökben is lehet használni. A Tesla célja ezzel a teljes világ áramfogyasztásának a megváltoztatása.

Musk ambíciói az áramtárolással kapcsolatban óriásiak. A tegnap esti keynote is teljes mértékben napenergiából eltárolt árammal ment végig:

elon-musk-keynote

Kapható-e a Poweball más színben? Hát persze:

tesla-battery

tesla-battery2

Hogyan lehet hozzájutni?

A Tesla ezen a nyáron kezdi el szállítani az első darabokat. Amint tudunk részleteket azokat itt a Miepitunk.hu-n publikálni fogjuk, és amint lehet képzett szakembereink elkezdenek Teslát is telepíteni!
További részletek a Tesla honlapján.