Az átlátszó napelem lehet minden elektromos kütyü áramforrása?

A Michigani Állami Egyetem kutatói létrehoztak egy teljesen átlátszó napelemet, ami ablakként vagy üveglapként illetve okostelefonok kijelzőjeként is egyaránt funkcionálhat.

Richard Lunt a kutatás vezetője és csapata bízik abban, hogy az átlátszó napelem széles körben és hatékonyan felhasználható lesz, többek között a felhőkarcolók ablakainál vagy bármely mobil eszköznél, ami magas esztétikai megjelenést követel, mint egy telefon vagy tablet.

A Michigan Állami kutatók kissé szokatlan technikát alkalmaztak a napfény összegyűjtésére. Ahelyett, hogy egy átlátszó napelemet hoztak volna létre (ami szinte elehetetlen), ők a „transparent luminescent solar concentrator” (TLSC) technologiáját használták (bővebben itt). Ez az anyag szerves ásványokból áll, melyek elnyelik az emberi szem számára láthatatlan ultraibolya és infravörös sugarakat.

Ezeken a napelemeken kizárólag az ultraibolya és infravörös sugarak jutnak át és ezeket gyűjti össze és vezeti el az elem a felület szélén található napelem csíkokhoz, melyek a villamos energiát termelik.
A kutatók álláspontja szerint az elem hatásfoka jelenleg 1% körül mozog, azonban úgy gondolják, hogy az 5%-os hatékonyságot is el lehet érni, mivel a maximális fényáteresztő képesség 7% körüli.

Megjegyeznénk, hogy a technológia jelenlegi szintjén egyelőre ez még nem megvalósítható, mivel a fényáteresztő képesség elég alacsony, így egy telefon vagy tablet energia ellátását nem tudná a végtelenségig fedezni. A fejlesztés legnagyobb akadálya, hogy míg a kereskedelmi forgalomban kapható panelek hatékonysága 18-25% között van, addig az átlátszó napelem technológia hatásfoka maximum 5%. Jelenleg azon dolgoznak a kutatók, hogy nagy felületen (pl: ablaknyi felületen) is legalább 18 %-os hatásfokot érjenek el, mivel így lehetőség nyílik a nemzetközi forgalomba hozatalra.