10 érv a napelem telepítés ellen – vagy mellett?!

Általában ha egy beszélgetés témája a napelemes rendszerek felé kanyarodik, vagy interneten olvasunk egy cikket, posztot a témával kapcsolatban, pillanatokon belül a már jól ismert tévhitek és fars információk dzsungelében találhatjuk magunkat, amik azt akarják bebizonyítani, hogy a napelem dolog mekkora hülyeség.

Cikkünk arról szól, hogy mi az, ami a napelemekkel kapcsolatban nem úgy van, ahogy a hiedelem sokesetben tartja. A következőkben 10 tévhitet oszlatunk el:

Tévhit 1: A napelem rettenetesen drága, sosem térül meg.

Ma Magyarországon egy átlagos háztartás 1-2 MFt. közötti költséggel válthatja ki villanyszámláját egy napelemes rendszerrel. A megtérülés 7-10 éven belülre tehető, de ez függ a rendszerszemlélettől, napsütéses órák számától, energiaáraktól.

Tévhit 2: A napelem gyártás ökológiai lábnyoma fél Balatonnyi, illetve van-e arra vonatkozó információ, hogy a napelemek legyártása milyen mértékben szennyezi a környezetet és mekkora veszélyes hulladékot termel?

Természetesen van erre vonatkozó információ, hiszen az EU vagy az USA sem csak jókedvéből támogatja e rendszerek kiépítését, hanem részben azért, mert a napelemek élettartamuk során CO2- mérleg javító hatással bírnak a gazdaságra.

Tévhit 3: Mire behozná az árát dobhatjuk ki, mert tönkremegy.

A napelem modul gyártók (még a noname, kínai gyártók is) 25-30 évre vállalnak 80%-os teljesítménygaranciát. Mellesleg egy 1984-ben telepített svéd rendszer még 3 éve tökéletesen működött, így igazolva a hosszantartó teljesítményt. És mi a helyzet az akkumulátorral? Hiszen az is hamar tönkremegy! Még milyen szerencse, hogy egy hálózatba termelő napelemes rendszerben nincs akkumulátor, ami tönkremehetne, hiszen az akkumulátor a hálózat maga. A napelem által termelt elektromos áram az inverteren keresztül a hálózatra kerül, ha a háztartás többet fogyaszt, mint amennyit termel, akkor el is fogy mind, ha kevesebbet, egy oda-vissza mérőórán keresztül kijut a lakásból és a szomszéd hűtőjére, mikrójára, TV-re fogyasztja el. A szolgáltatóval évente egyszer kell elszámolni, ha többet termeltem, mint fogyasztottam, még kapok is vissza kb. 22 Ft-ot Kwh-ként.

Tévhit 4: Az invertert és az akkumulátort is szervizelni és cserélni kell, ami súlyos százezreket emészt fel.

A háztartásokban lévő inverterre tény és való, hogy 5-6 év a garancia, de számos más gyártó kínál felárért 10-15 évre kiterjesztett jótállást. A jó minőségű inverterek nem szoktak ez idő alatt elromlani. Az áramszolgáltató csak bevizsgált invertert fogad el, ezzel kizárják azt a lehetőséget, hogy az inverter veszélyeztesse a hálózatot. Például ezt csak kevesen tudják, hogy áramszünet esetén a napelemes házban sincs áram, mert az inverter ilyenkor lekapcsol, nehogy a szerelő munkatársat a napsütésből keletkezett áram agyonvágja. Az akkumulátor pedig ugye nem fog elromlani, mivel nincs.

Tévhit 5: 10 év alatt bármi történhet pl: el is költözhetünk – erre felvenni hitelt elég meggondolatlanság!

Pozitívuma a dolognak, hogy a napelemes rendszer növeli az ingatlan értékét. Ha még is eladásra kerül a sor és a vevő nem akarja kifizetni a felárat, akkor az egész rendszer le is szerelhető, áttelepíthető. Egy közel 2 MFt-os rendszernek 15-20 %-nál nem több az áttelepítése, adminisztrációs költséggel.

Tévhit 6: A rendszer ára folyamatosan esik, 3-4 éven belül ennek fele lesz csak, érdemes várni.

A mellékelt ábrán a 2006-2014-es év napelem ár alakulásai láthatók. Mit gondolnak a rendszerek ára 3-4 éven belül a felére fog csökkenni? Nem hisszük. Azonban felmerül a kérdés, hogy mi állhat a trendzuhanás hátterében? Hát az, hogy világszerte kiépültek azok a gépesített, logisztikailag optimalizált gyártókapacitások, amelyek méretgazdaságossági okoknál fogva már annyira olcsón termelnek, amennyire lehet.

A naplemes rendszer árak alakulása

A naplemes rendszer árak alakulása

 

Tévhit 7: A megtérülésnél nem számolnak a befektetett tőke költségeivel (miért napelem rendszerre költenéd, inkább fektesd állampapírba, az kamatozik).

Az első pontban lévő számítás tartalmazza a tőkeköltséget is, azonban az, hogy a napelemes rendszerekbe nem éri meg befektetni? A napelem nem csupán pénzügyi befektetés, telepítésével kapunk valami izgalmasat, látványosat, érdekeset valami újat és ennek tetejében még meg is térül beruházásunk.

Tévhit 8: A napelemes rendszer 15-20 év múlva egy rakás szemét lesz, ami csak a környezetet szennyezi

Az igazat megvallva Európában közel 4 millió tonnányi anyagot építenek be házakba napelem formájában és egy 2010-es híradás szerint a legrégebbi napelemes rendszer 60 év elteltével is működött. Ha még is le kell bontani a paneleket lesz pár újrahasznosítható vasunk, rezünk, alumíniumunk és üveglapunk. 2010 óta a gyártók évente rendeznek konferenciát az újrahasznosítási kapacitás kiépítéséről.

Tévhit 9: Szigeteléssel és a fogyasztás optimalizálásával jelenleg jóval nagyobb megtakarítás érhető el, de még a HMV (háztartási melegvíz) is jobban megéri, mint a napelem.

Természetesen fontos a hőszigetelés és, hogy figyeljünk oda fogyasztásunkra, hiszen így csökkenthetjük számláink árát. Azonban ha ez megvan, akkor el lehet gondolkodni, hogy a megtakarított pénzünket napelem rendszerbe fektessük. Ha pedig elszántuk magunkat a napelem telepítésre, akkor ajánlatos végig gondolni, nem kéne-e fűtést és melegvíz készítést is áramból megoldani. Az ilyen jellegű kalkulációkhoz már elengedhetetlen egy profi épületgépész szakértelme. Mi az EVB Építő Kft-nél a felméréstől a beépítésig teljeskörű szolgáltatást kínálunk a napelemes rendszerek telepítésére! Írjon nekünk!

Tévhit 10: Ez az egész napelemes dolog már elavult, egy technológiai zsákutca.

Erre térjünk vissza a közeljövőben akkor, amikor a napelemes technológiában élen járó Németország elérte azt hogy energiaigényének többségét már megújulókból elégíti ki. via