5 százalékos ÁFA új lakóingatlanok értékesítése esetén

2016. január 1. napjától kezdődően minden, új otthonra vágyó család részesülhet az alacsonyabb áfa előnyeiből, van aki közvetlenül az alacsonyabb áfakulcson keresztül, mások pedig az áfa-visszatérítés igénybevételén keresztül. Nézzük mik a részletek, érthetően.

Ha 300 négyzetméternél kisebb egylakásos épületet kiviteleztetünk és egy fővállalkozót bízunk meg a kivitelezéssel, akkor 5% az ÁFA összege! Ha több vállalkozó végzi a feladatokat, akkor a 27%-os ÁFA kulcsot kell alkalmazni és az építtető magánszemély visszatéríttetheti az államkincstártól legfeljebb 5 millió forint összegig az adó összegét.

Vagyis a gyakorlatban ez a következőképp néz ki:

1. ha az építkező magánszemély fogad egy generál kivitelezőt és az kulcsrakészen elkészíti a kívánt ingatlant, akkor a magánszemély az 5%-os alacsonyabb áfakulcsban részesülhet az előnyös kormányzati döntésből, míg

2. aki magánépítkezőként saját maga bízza meg a különböző szakembereket, veszi igénybe a különböző szolgáltatásokat (kőműves, ács, festő, stb.) és maga szerzi be a szükséges anyagokat, az a rendelet szerint jogosult legfeljebb 5 millió forintos áfa-visszatérítésre.

 

Mire figyeljünk?

Nem mindegy, mi van a szerződésben. Vegyük a bonyolultabb esetet, vagyis azt, amikor a magánszemély generál kivitelezőtől rendeli meg a szolgáltatásokat és tőle veszi át gyakorlatilag kulcsrakészen az új ingatlant. A rendelet értelmezése szerint ebben az esetben 5,0 m Ft- os adó-visszatérítési támogatásra nem jogosult, hiszen elméletben a vásárló az alacsonyabb áfakulcson (az eddigi 27% helyett 5%-on) jut hozzá a lakáshoz/házhoz.

Az áfa szabályok értelmében újnak minősül az az ingatlan, aminek használatbavétele még nem történt még vagy a használatbavétele megtörtént, de a használatbavétel és az értékesítés között még nem telt el 2 év.

Mindezekből adódik, hogy ha 20 millió forint feletti nettó értékű családi házat szeretne építtetni és a legnagyobb adómegtakarítást szeretné elérni, akkor érdemes egy fővállalkozót megbízni a családi ház kivitelezésével, hiszen ebben az esetben az 5 millió forintos visszatérítési plafon már kisebb összegű annál, mintha az 5%-os ÁFA összegét kellene megfizetni.

 

Milyen hatás várható az ÁFA csökkentéstől?

Az új szabályozás célja, hogy a lakóingatlan értékesítésekre vonatkozó ÁFA kulcs csökkentésével hozzájáruljon a lakáspiac élénkítésén keresztül a gazdasági növekedés fellendítéséhez és a foglalkoztatás bővüléséhez, másrészt hogy növelje az otthonteremtés esélyét. A lakások árának csökkenése jelentősen hozzájárulhat a lakáspiac fellendüléséhez, új lakások építéséhez. A jogalkotó célja tehát az volt, hogy minden, új otthonra vágyó család (lehetőleg) részesüljön az alacsonyabb áfa előnyeiből, van aki közvetlenül az alacsonyabb áfakulcson keresztül, mások pedig az áfa-visszatérítés igénybevételén keresztül.

 

Az áfacsökkenést tartalmazó 2015. évi CCXII. törvény a Magyar Közlöny 197. számában jelent meg. Jelen tájékoztatónkban foglaltak a megjelenés időpontjában (2016. január 31.) megfelelnek a jogszabályi előírásoknak. Az EVB általános információkkal kívánt szolgálni, a leírtak általános jellegégől adódóan, és az esetleges jövőbeli jogszabályi változtatások miatt, kérjük a leírtak személyre szabott értelmezését illetően, lépjen kapcsolatba velünk.