4 gyakori hőszigetelési hiba

Abban talán a legtöbb ingatlan-tulajdonos egyetért, hogy a ház energiahatékonysága érdekében szükség van hőszigetelésre. Az azonban nem mindegy, hogy a szigetelési munkákat milyen szakemberre bízzuk, illetve milyen minőségű anyagokat használunk fel.

Ha nem figyelünk a szakszerűségre, a rosszul kivitelezett szigeteléssel bizony több kárt okozhatunk, mint hasznot. Alábbi cikkünkben most négy, tipikus szigetelési hibát gyűjtöttünk össze Olvasóink számára.

1. A szakértelem hiánya

Mint minden építési-felújítási munkánál, így különösképpen a szigetelésnél is, szükség van a kivitelező pontos szakértelmére, anyagismeretére, tapasztalatára. Napjainkban számos, építőiparban tevékenykedő vállalkozó hirdeti magát, mint szigetelésben is jártas szakember, pedig igazán jó és a megfelelően képzett kivitelezőkből nincs olyan sok. Arra is van jó néhány példa, amikor az ingatlan-tulajdonos önmaga, házilag készíti el a szigetelést. Természetesen ez még nem jelenti egyértelműen a szigetelés elhibázását, de a későbbi tévedések elkerülése érdekében ilyen esetekben is ajánlott felkészült szakember (pl. szigetelési szakmérnök) véleményét, tanácsát kikérni.

2. Téves anyagválasztás

Sok probléma okozója lehet a nem megfelelő szigetelőanyag kiválasztása és alkalmazása. A jelentős igénybevétel miatt megfelelő szilárdsággal, alacsony vízfelvevő képességgel, méretállandósággal, tartóssággal kell rendelkeznie a szigetelő-anyagnak. Biztosítania kell a szerkezetek szárazságát, s ellen kell állnia a mechanikai hatásoknak (pl.: földnyomás). Gyakran előfordul, hogy a homlokzati és lábazati szigetelésre egyazon anyagot alkalmaznak, amely – a talaj fokozott nedvesedése miatt is – komoly gondokat, a szigetelés és a falak, s az épület károsodását okozhatják.

A talajjal érintkező részeknél ugyanis fontos a vízszigetelés is, itt mindenképp speciális, műanyag keményhab (XPS, EPS stb.) szigetelők alkalmazása ajánlott. Belső szigetelés esetén a víztaszítás nem annyira lényeges (hiszen az anyag védett helyen van), azonban bizonyos önhordó tulajdonsággal rendelkeznie kell, különben a szigetelés (pl. kőzetgyapot-paplan) deformálódása, elmozdulása okán szigetelt és szigeteletlen részek alakulhatnak ki, mely hőhidakhoz vezethet.

3. Hanyag kivitelezés

Amennyiben a megfelelő anyagokat választottuk ki, a legnagyobb gondot a hanyag, szakszerűtlen kivitelezés okozhatja. Sokszor a szigetelendő felületet nem készítik elő, ennek következtében a felvitt anyag elmozdulhat. Gyakori hiba még a szabálytalan rögzítés (rossz dübelezés és a ragasztás). A szigetelő-táblák között olykor réseket hagynak, illetve előfordul, hogy a felülerősítő hálót teljesen „kifelejtik”, Ezek a kivitelezési hibák meglehetősen nehezen javíthatók, a vakolat bontásához, s gyakran a szigetelés nagy részének kicseréléséhez vezetnek.

4. Tetőtér, padlás – a sarkalatos pont

Rengeteg hő távozik a szigeteletlen tetőknél, így azok szigetelése elsődleges. A padlásfödémek esetében – még ha nincs is járó-terhelésnek kitéve – fontos a már fentebb is említett öntartóság. A tetőtéri szigeteléseknél a páraáteresztésre is ügyelnünk kell, mivel a szálas szigetelő-anyagok könnyedén átnedvesedhetnek. Amennyiben a tetőtér beépített, nagy és állandó terhelésnek van kitéve. Ilyen esetekben problémát okoz, ha csak kis szilárdságú, szálas hőszigetelőket építenek be. Figyelni kell a szigetelő-lapok illesztésekre is, mert a nem tökéletes takarásnál ismét hőveszteség alakulhat ki. Gyakori hiba a átszellőző légrétegek kihagyása, mely nyáron túlmelegedéshez, páralecsapódáshoz csapadékos időben akár beázáshoz is vezethet.

Ha nem ezeket a hibákat el akarja kerülni, akkor forduljon szakemberekhez, forduljon hozzánk! Keressen minket elérhetőségeink bármelyikén, és mi örömmel segítünk!

Forrás