A szakmai profizmus alapfeltétele az alázat

Dankó Kristóf, az ELL-TERV Kft. építészmérnök ügyvezetője, Dorog város főépítésze szerint az alázat, az alkotói szabadság és a kommunikáció azok a hívószavak, amelyek megléte és helyes alkalmazása elengedhetetlen, ha valaki profivá szeretne válni a szakmájában. Tavasszal az energiahatékonyság jegyében, egy izgalmas projekt keretein belül dolgozik együtt az EVB-vel.

Honnan érkeznek a mostani “új hangok”, hatások? Milyen filozófia épül be a munkáidba?

A BME presztízs értékű középülettervezési tanszéken végzett építészmérnökként az ember magévá teszi mindazt, amit az egyetem követendő példának ítél meg. Ez pedig a finn és a svájci építészeti stílus. A két fő irány. Természetesen folyamatosan követni kell nem csak a nemzetközi trendeket, hanem a saját álmaikat követő fiatalok külső befolyások nélküli diplomamunkáit. Ezek hűen tükrözik a lehetséges új irányokat, megoldásokat.

Min dolgozol jelenleg, miben találsz új szakmai kihívásokat?

Az elmúlt időszakban nagyon sok családi házat terveztem, de kevésben találok valódi kihívást. Szerencsére vannak izgalmas megbízásaim is. Jelenleg egy ökopékség épületet tervezem, amely a jelképe lesz az egész vállalkozásnak. Érdekes feladat egy régi parasztházból olyan formát kialakítani, amely utána közismert jelkép lesz. Ez a fajta szabadság motiváló erővel bír, mivel ritka az, amikor a megrendelő enged nekünk és nagymértékben a tapasztalatunkra és tudásunkra bízza magát.

Mit tartasz az építészet ma érvényes legfontosabb kérdésének?

A legfontosabb kérdés, hogy mivel lehet energiát spórolni. Én ezt egyértelműen passzívan képzelem el, tehát olyan építészeti eszközöket kell előtérbe helyeznünk, amelyek nem kerülnek energiabefektetésbe. Például a nyílászárok méretének, az árnyékoltságnak, az épület tájolásának stb. legoptimálisabb megtervezése rendkívül fontos, mivel ezek megfelelő elhelyezése már az első télen megtérülhet. A másik, hogy menjünk Nyugat-Európa felé. Látszódjon már azon az épületen, hogy most, és nem 20 éve épült. Itt most elsősorban arra gondolok, hogy a modern, minőségi, környezettudatos építészet iránti igény idehaza még alacsony szinten van.

Mit gondolsz a hazai lakáspiac építészeti és kivitelezési minőségéről?

Ez az a kérdés, amelyet mindenki ki akar kerülni. Sajnálatos tény, hogy hazánkban a legtöbb épület kivitelezésénél az idő-pénz tényező a legfontosabb meghatározó. Mindez persze a minőség rovására megy. Tőlünk nyugatabbra jobb épületek születnek. A szó, amelyet az élet minden területén fontosnak tartok az az alázat. Alázat a munkád, a szakmád iránt, és a kollégákkal szemben. Ezt felejtik el nagyon sokan. Arra törekszem, hogy ezt a fajta hozzáállást és az erre való igényt a társadalomban hirdessem.

Mitől lesz egy épület időtálló?

Ez az odafigyelésen múlik. Az anyagok megvannak hozzá, a lényeg, hogy ezeket egymáshoz képest jól kell felépíteni. Ez már sokszor nem is a pénzen múlik, hanem azon, hogy az építész által megtervezett pl. rétegrendet a kivitelező tiszteli-e annyira, hogy kövesse azt. Épp ezért fontosnak tartom a csapatmunkát, a folyamatos kommunikációt. Ha egy csapat összeszokottan dolgozik, akkor biztos vagyok benne, hogy egy időtálló, minőségi és modern épületet tudunk létrehozni.

modern-csaladi-haz

Egy 290 m2-es, 2 lakásos, modern társasház látványterve

2010 októberében egy társasházzal, 2009-ben pedig egy irodaházzal nyerted el a megye év épületének díját, amit a Komárom-Esztergom Megyei Építész Kamara ítélt neked. Mit jelentenek ezek a díjak neked?

Egyrészt azért pályáztam, mert mindkettő a szívemhez nőtt. A társasházat egy átgondolt, részleteiben is a szokványostól eltérő, nagyon jó koncepció mentén megépült épületnek tartom, mely koncepciót nagy mértékben sikerült a kivitelezés végéig tartani. Természetesen örömmel tölt el, ha a díjakra gondolok, de nem csak azért mert elismerést jelent számomra, hanem mert jó lehetőség arra, hogy teret adjon magának az építészetnek. Ha a társadalom látja, hogy milyen épületek nyernek díjakat, és ezt az irányt befogadja, akkor elindulhat a társadalmi igénynek a fejlődése, és ezzel együtt az épített környezetünk fejlődése.

2008 óta vagy Dorog város megbízott főépítésze, hogyan tudod összeegyeztetni ezirányú elfoglaltságodat a saját vállalkozásoddal?

Főépítészként és a vállalkozóként is megtalálom a közös pontokat. Ahogy egy lakóház vagy iroda esetében a nyugat-európai, modern sztenderdek itthoni alkalmazása a célom, úgy a város arculatának is hasonló irányba történő fejlesztésére törekszem. A legújabb kezdeményezésem az a pályázat, ami a város frekventált részein épülettel rendelkezők számára nyújt lehetőséget, hogy felújítsák homlokzatukat. Az önkormányzat állja a felújítás munkadíját, a szükséges anyagokat pedig építőanyag gyártók (pl. Baumit), mint szponzorok adják. A pályázáshoz egy kidolgozott homlokzat felújítási tervre van mindössze szükség, amit a helyi művészek alkotta csoport véleményez, majd dönt. Én bízom benne, hogy évről-évre jobb pályázatokat fogunk kapni, és hogy ezzel elindítok egy folyamatot, hiszen nem a főépítészi cím miatt vagyok elkötelezett, hanem mert a gyermekkorom ide köt a városhoz.

Az esztergomi születésű, Dorogon felnőtt okleveles építészmérnök Dankó Kristóf (32) az Ybl Miklós Műszaki Főiskola, majd Budapesti Műszaki Egyetem építészmérnöki karának (ahol energiatanúsítói képesítést is szerezett) elvégzése után tervezéssel, tervfeldolgozással, műszaki előkészítéssel foglalkozott, majd 2003-2009 között szakmai tapasztalata a Fischer-Bau Kft-nél ingatlanfejlesztési tervek készítésével és művezetéssel bővült.

Saját tulajdonú cégét (ELL-TERV Kft.) 2008-ban alapította, ami tervezéssel, tervfeldolgozással, felelős műszaki vezetéssel foglalkozik. Ebben az évben vállalta el Dorog város megbízott főépítészének posztját is. Elismerései között szerepelnek Komárom-Esztergom megye, az év középületi és társasház díjai, valamint számos európai uniós pályázat elnyerése fűződik nevéhez.